Научни допринос и тековине Николе Тесле

RFID

Никола Тесла био је амерички научник, проналазач, електро и машински инжењер, српског порекла. 

Постоји регистровано скоро 300 патената, регистрованих у Америчком уреду за патенте са потписом Николе Тесле.

Свако од вас, овде у будућности, у својим рукама, џеповима или торбама, има најмање један уређај направњен на основу патената Николе Тесле.

Таблети и паметни мобилни телефони, као и сваки други дигитални уређај, садржи у себи патент Николе Тесле - логичко коло "and", које је основа сваког рачунара на свету.

Све мобилне уређаје повезује бежични пренос, данас популарно назван - WiFi. Никола Тесча је прозван оцем бежичног преноса –’’ Father of the Wireless" – након што је повезао свој патентирани бродић на даљинско управљање на језерцету у њујоршком Централ парку, 18989.

Свако од нас слуша радио, за који су Николи Тесли тек 1943. године, након његове смрти, судски признали да је његов патент.

Даљински управљачи су такође настали на основу његовог патента за бродић на даљинско управљање.

Кабловска телевизија незамислива је без коаскцијалног кабла, који је Тесла патентирао 1894. године.

Теслини патенти индукционог мотора и система производње и преноса наизменичне струје потиче из 1887. На основу тог система је саграђена прва хидроцентрала на Нијагариним водопадима 1895.

Авион са вертикалним полетањем и слетањем, иницијлано Теслин патент из 1928. године, направљен је много касније.

РФИД систем - оне мале налепнице за робу у продавницмаа за заштиту од крађе, због које неки пиште при изласку из радње, и оне су такође засноване на Теслином бежичном преносу енергије.

Теслина изјава 1909. за "New York Times", коју је пренео и часопис "Popular Mechanics", у чланки "Wireless of the future": "Ускоро ће бити могуће, на пример, да пословни човек у Њујору диктира упутства која ће се истог трена откуцана појавити у Лондону или негде другде. Моћи ће, седећи за својим столом да разговара с било којим телефонским претплатником у свету. Биће потребно само ношење инструмената приступачне цене не већег од сата, који ће свом носиоцу омогућити да чује било где на мору или копну на удаљености од хиљаду миља. Моћи ће да се слуша или шаље говор или песма у најудаљеније крајеве света. На исти начин, било која врста слике, цртежа или штампане ствари. моћи ће да буде трансферована са једног на друго место. Милионима таквих инструмената моћи ће да се управља из једне јеидне станице. Тако ће бити крајње једноставно најудаљеније крајеве света држати у међусобном контакту. Песма неког певача, говор политичког вође, предавање научника тако ће моћи да буде пренесени публици раштрканој широм света." 

Звучи вам познато? Све што је Тесла поменуо те 1909. данас је саком кориснику Интернета доступно, било путем рачунара, било преко ваших паметних мобилних телефона и уређаја.

Последња измена: понедељак, 23. март 2020, 13:55