O бежичном интернету, мобилној телефонији и ГПС-у


Тесла о данашњем бежичном интернету, мобилној телефонији и ГПС-у


У својој аутобиографији ’’Моји изуми’’ ( Мy Инвентионс 1919.), Никола Тесла је говорећи ондашњим технолошким речником, описао оно што се данас зове бежични интернет, мобилна телефонија и ГПС, а које је он, описујући свој пројекат ’’Светски систем’’ из 1900.године, у свом делу представио овако: ...Овај изум је био један од многих изума обухваћених мојим ’’Светским системом’’ бежичног преноса који сам, по повратку у Неw Yорк 1900 године почео да комерцијализујем. 

Непосредна сврха овог мог подухвата јасно је у кратким цртама дата у техничком опису тога времена из кога наводим следеће: 

’’Светски систем’’ је комбинација изумитељевих оригиналних открића у току дуготрајног периода истраживања и експериментисања. Не само што путем бежичног преноса овај систем омогућава да се тренутно и прецизно пренесе било који сигнал, порука или знак у све крајеве света, већ се исто тако успоставља веза између постојећих телеграфских, телефонских и других сигналниг станица, а да притом ни уколико не мора да се мења њихова садашња опрема. 

То значи да телефонски претплатник може одавде да позове било ког претплатника на земљиној кугли и да разговара са њим. Један пријемник, не већи од ручног сата, омогућиће му да чује, било да се налази на копну или на мору, говор, односно музику из неког другог места – без обзира на његову удаљеност.
Последња измена: понедељак, 23. март 2020, 14:14